kedd, április 11, 2006

Medvehagyma-kaland


Ahogy írtam, vasárnap szedtünk medvehagymát. Kint az erdőben is megkóstoltuk - szendvicsbe, salátaként. Finom :). Meglepő volt, hogy azzal ellentétben, ahogy gondoltam volna, nem a nagyobb, öregebb levelek az erősebbek, csípősebbek, hanem a friss, zsenge hajtások. Tényleg meglepően csípősek!

A medvehagyma
(Allium ursinum, Wild Garlic):



A Hagymafélék (Liliaceae) családjába tartozó hagymás évelő. Nevét onnan kapta, hogy állítólag a medvék fogyasztják a téli álom utáni fáradtság utáni erőgyűjtésre.
Gyógyhatása ugyanaz, mint a fokhagymáé, sőt! Több hatóanyagot tartalmaz, magasabb a vastartalma. Hatóanyagai (allicin, ajoene, adenozin) növelik az érfal tágasságát, gátolják a vérrögök képződését, így megelőzi a trombózist és a magas vérnyomást. Méregtelenítő, baktérium és gombaölő hatású, antioxidáns, megköti a szabadgyököket, csökkenti a vér LDL koleszterinszintjét.
A többi gyógynövénytől eltérően nem szárított formában alkalmazzák, sokkal inkább megeszik :))). Ahogy én is.
Ráadásul rengetegféleképpen el lehet készíteni.













Medvehagyma pestót készítettem - vagyis valami hasonlót:
Megmostam és csíkokra vágtam a leveleket, majd belepakoltam turmixba, öntöttem hozzá egy csomó olivaolajat és összeturmixoltam. Kész is. Üvegbe töltöttem - stílszerűen pestósba :).

Persze meg is kóstoltam: spagetti medvehagyma pestóval egyszerűen
Főztem spagettit, tettem rá medvehagyma pestót és rengeteg sajtot.
Meg is kóstoltam, finom. S
ajnos, csak egy falatot ettem belőle, mert a lyukas fogam épp akkor döntött úgy, hogy széthasítja a fejem. Azóta nem ettem, kezdek kicsit éhes lenni. És nem tudom, mi legyen
a mostanra teljesen kihűlt és valószínűleg ehetetlenné vált kajával :(.

Legközelebb sokkal rafináltabb módon készítem majd el, ha sikerül megint szedni, mielőtt kivirágozna (onnantól kezdve ugyanis több helyen is azt írják, hogy nem jó szedni).
A pestót rendes pestó-recept szerint lenne jó elkészíteni - persze, a parmezán és más extra sajtok jelenleg még nem elérhetők egy csóró diáknak, no meg a fenyőmag sem (ha nem az epres muffinok tetejét díszítettem volna a franciaországban szedett magokkal, most ez nem lenne gond). Szóval igazi pestó nem lesz, de nem baj.
A kis egyszerű pestóm is sok mindenhez jó lehet: pl. lasagne-ba :).
Fűszervajat is jó lenne csinálni.
No meg spenóthoz hasonlóan is el lehetne készíteni (nem mintha valaha készítettem volna spenótot hagyományos módon...)
És lehet belőle omlettet is készíteni. Meg ezerféle dolgot.

4 megjegyzés:

Péétrá írta...

Nah, Ildinkó, remélem, ez elmegy. Széééép! És forevör HALÜE!!!:)

pleasecomeagain írta...

:)Nah szép...lekoppintod a blog ötletemet?Nem csoda,hogy hozzám nem ír senki se már! :(:(
:))))
Nah de azért jól néz ki a blogod!

Névtelen írta...

Csőváz!Nah, remélem, innét menni fog az, ami a Duna ö feléről nem. Nevezetesen a comment. Szal nem no, hanem yes: igen, így tovább!!
És ügyes vagy, és éljen Laci Jani!!!
pápá

Névtelen írta...

Remélem, ez már elmegy...Mármint hogy el is menti, és meg is tudod nézni a kommentem...REMÉLEM!!!
Pápá