szerda, július 25, 2007

Tarte tatin

Nos, igazából nem tudom, hogy kéne ennek kinéznie, de ilyen lett. És nagyon-nagyon finom! A recept Szindbádéktól van, már nagyon rég kinéztem, csak nem volt miben megsütnöm. Most meg van almánk rengeteg, és az intersparban vettem egy sütőedény készletet, van benne kapcsos tortaforma, meg kenyérfora, meg gyümölcstorta forma, meg három ilyen kistányér méretű forma, no mikor ezeket megláttam, tudtam, hogy megvan a tarte tatin formám. :D Ráadásul az egész olyan 3000 Ftba került kb. Teflonos. Nem mertem megvenni, mert gyanúsan olcsónak tűnt, de ismerősök azt mondták, nekik van, és teljesen jó, úgyhogy rögtön megvettem.
És kipróbáltam.

A torta tésztája nagyon egyszerű: 20 dkg vaj, 10 dkg liszt, egy tojás, két kanál cukor gyorsan összegyúrva, hűtőbe bedobva. Én másnap folytattam, sajnos a lelolvasztatatlan hűtőnek hála szegény tészta kicsit megfagyott, meg kellett várni, míg kiolvad. :D
Addig almát szeleteltem (héjastul, mert miért ne). Aztán a kis tortaformáimban a kerámialapon cukrot karamellizáltam, és rádobáltam az almát, hogy egy rétegben legyen. Arra rá a formára nyújtott tésztalapokat, és be a sütőbe.
Kb 20 percig 200 fokon, aztán még míg megpirult szépen 160 fokon sütöttem.
Nagyon finom, ahogy megkaramellizálódik az alma. Kicsit mondjuk édes, de ez nem nagy baj. :)
Különben hidegen és másnap is finom, összehajtva is, mert az egyik úgy utazott velem haza.
A MöCö meg nem ismerte fel a megkaramellizálódott almát. :)))



5 megjegyzés:

Péétrá írta...

vmi youtoorow-sat is (vagy u2row-sat)..mindegy, csak sós legyen :D:D Majd egyszer, ha ráérsz :))
cupp hnapig!! :D

ildinko írta...

csináltam már u2row-sat :P
csak az nem süti volt :D hanem mondjuk pirítós, meg tészta, meg ilyesmi... :)

Névtelen írta...

Szia! Az egy csomag túró nálad mit jelent?
Tegnap fél kiló túró landolt végül a kukában, pedig mikor összeállítottam, még jól nézett ki. Csak kifőzés után egy ízetlen vmi lett.
Sót vagy cukrot nem szoktál hozzáadni?
Vagy a morzsától meg a tejföltől lesz csak ehető, önmagában nem?

Most kicsit elkenődtem..
K.

ildinko írta...

Szia!

Gondolom ezt a túrógombóchoz szántad.
Jujj, az nem fél kiló, hanem 25 dkg (általában ekkora a kocka túró, és én arra gondoltam, de hát nem várhatom, hogy más gondolatolvasó legyen, ezentúl odafigyelek majd). És önmagában nem túl finom, egy kis só az kéne a tésztába, csak én mindig elfelejtem. A túró nem túl ízes valami, a liszt és a vaj sem, úgyhogy a töltelék és a morzsa, valamint a tejföl és a cukor (sima vagy fahéjas porcukor) szükséges, hogy igazán íze legyen. Szerintem vagy édes töltelék vagy cukros tejföl minimum kell hozzá, különben tényleg nem túl jó.
Sajnálom, hogy nem sikerült, és az én hibám, hogy nem írtam pontos túró adagot. :( De kijavítom az eredeti írásban.
Köszönöm a visszajelzést, remélem, legközelebb sikerülni fog, mert tényleg nagyon finom.

Névtelen írta...

Bocs, tényleg oda szántam.. akkor nem csoda, hogy nem lettek gombócok, hanem szétestek. Újrapróbálom majd negyed kilóval meg kis sóval (só minden édességbe kell:) )..
K.