péntek, szeptember 29, 2006

Gombapaprikás

Mikor tegnap megláttam anyánál a rengeteg, friss laskagombát, gondolatban már főztem is :). Nagyon szeretem a gombát, a laskát meg főleg. Ha már termesztett gombáról van szó, mert a legfinomabb mégis az erdőben szedett. Tervezem is, hogy elmegyek valamikor megnézni, van-e őzláb, csak még nem volt időm. Aztán ha jó idő lesz, az első fagyok környékén talán lila pereszkét is találok. Már ha a szakdolgozat írása közben ki tudok menni az erdőbe...
A gombapaprikás pedig egy nagyon egyszerű étel (Kölök, még te is el tudnád készíteni, most, hogy már eszközeid is vannak hozzá).

Nos, akkor az elkészítés:
Egy fej hagymát felkockázok, kevés olajon üvegesre pirítom - közben egy fél fej paprikát is tettem hozzá, szintén apróra vágva. Mikor üveges a hagyma, paprikát keverek hozzá (természetesen kalocsait), édeset meg egy kis csípőset is. Majd hozzáadom a megmosottt, csíkokra vágott gombát. Sózom, borsozom (esetleg delikátot is teszek bele). Egy darabig így elfődögél magában (a sótól elég sok levet ereszt a gomba). Mikor megpuhult, tejfölt kell hozzá keverni, egy pillanatig összeforralni, és kész is.
Míg a gomba fő, a nokedlihez összekeverek két tojást, sót, hideg vizet, és annyi (rétes)lisztet, amennyi ahhoz kell, hogy nokedlitésztát kapjunk. Kölök, ezt szerintem te ne próbáld meg, mert nem biztos, hogy tudod, milyen sűrűségű a nokitészta. Meg valószínűleg szaggatód sincs, stb. A gomba tésztával is nagyon finom. Szóval, a kész tésztát lobogó vízbe szaggatjuk. Amint feljön a tetejére, már lehet is szűrővel kiszedni, lecsöpögtetni, tálba tenni, és kis olajat önteni hozzá, hogy ne ragadjon össze. Ha mind kész, lehet tálalni...

1 megjegyzés:

ildinko írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.