vasárnap, szeptember 24, 2006

Paradicsom befőzés

Kicsit elmaradtam ennek a leírásával, mert még augusztus végén volt, mikor anyával paradicsomlevet tettünk el télire, de hát jobb később, mint soha. Szerettem volna a képekből kollázst készíteni, de mivel nem tudom, hogyan lehet ezt a rendelkezésemre álló programokkal könnyedén megtenni, idő híján nem próbálgatom tovább, és külön-külön kerülnek fel a készült képek.


Az első lépés a paradicsomszedés: egy egész vájling paradicsomunk termett. Ezt jól meg kell mosni, kivágni belőle a rossz részeket, és átpasszírozni. Mi
ezt a képen látható ezer éves passzírozóval tettük, ami olyan tökéletesen megfelel erre a célra, hogy az egy vájlingnyi paradicsomból csupán ezt a tányérnyi héjat és magot dobtuk el. Ez tehát rendkívül gazdaságos. A paradicsomlé főzés nehezén ezennel túl is vagyunk.

Ezután a kipréselt paradicsomlevet fel kell tenni főni, egészen addig, míg fel nem forr. Míg ez megtörténik, érdemes fertőtleníteni az üvegeket, amibe majd töltjük. Erre a célra pedig anyukám szerint a 3.3 decis kis ásványvizes üvegek felelnek meg legjobban, és én ezzel teljesen egyet is értek. Ugyanis szinte készít is később belőle az ember, három személyre pont ennyi elég (akár paradicsomlevesről, akár paradicsomszószról, vagy bármi másról legyen is szó). No, az üvegeket tehát forró, szaliciles vízzel kiöblítem és lecsöpögtetem. Ezalatt a művelet alatt a konyhának átható kórház-szaga lesz, de nem baj, legalább biztosak lehetünk benne, hogy munkánk gyümölcse nem romlik meg.
Körülbelül, mire a sterilizálással végzünk, fel is forr a paradicsomunk, és már csak üvegekbe kell tölteni, majd dunsztba tenni. Szintén anyukám találmánya, hogy a legegyszerűbb dunsztolási módszer, ha az ember a befőttet, vagy jelen esetben a paradicsomlevet hűtőtáskába teszi, és úgy hagyja kihűlni. Kétségkívül egyszerűbb, és kisebb helyet foglal annál, mint ahogy még gyerekkoromban csinálta, azaz a gyerekfürdető kádat mindenféle plédekkel és pokrócokkal kitömte, és abba helyezte a befőtteket, majd a tetejükre még jó pár hatalmas dunyha is került. Igaz, nem fér bele túl sok üveg, de a pléd nem is feltétlenül szükséges, lévén a doboz fala mindenképpen tartja a hőt.

5 megjegyzés:

Unknown írta...

Teccik a jó zamatos alföldi magyar szókincsed csak annyit tennék még hozzá hogy ha szeretitek a jo mediterán földközi tenger izeit tegyetek egy két üveg bazsalikomos / majorannás / ici pici kevés rozmaringot bele . elösször összevágod utánna mozsárban anyira összezúzod ne lehessen tudni miböl van csak az illatát érzed , azt elosztod a néhány üvegre , minden más adalék nélkül , nem bánjátok meg. Ezt az olaszoktól kukucsgáltam ki, mivel szomszédok nekünk, de más hasznos dolgokat is elcsórtam tölük.A sonka szárítástól a savanyú káposztáig olajba tett csilitöl az olajos fokjmás csresnye paradicsomig . és az az érdekes minden hókusz pókusz nélkül sikerül

Unknown írta...

hú elfelejtettem a menyiségröl irni , literenként 4 bazsalikom levél meg 5 vagy hat tülevél a rozmaringból es egy 4 cm hosszú ág levelei a majorannából , nelegyen sok hogy más érzék szerv is résztvegyen az örömben , máskülönben italnak is megfelel , én vörösborral higgitom (néz is a feleségem) meg teszek 5 csepp tabasco csilit bele hujjjjjj !

Unknown írta...

cseresnye csemege paradicsom befözés nélkül (még nem szabadalmazta senki, pedig teccene egy okos ész aki megtenné ) a cseresnye nagyságú paradicsom szemeket megmosni , száritani a napon ne legyen vizes nedves , beleteszed az uborkás üvegbe (1lit) a tetejétöl hagysz elég helyet forrni kb3cm , 5 vagy 6 girizd fokhagymát cudar apróra vágsz a tetejére teszed , leöntöd ét olajjal az lesodorja a fokhagymát mindenhova , nem csukod le mert 4 vagy 5 nap mulva erjedni fog , csak úgy egy piit a fedövel , árnyékos helyre teszed 3 hétig igy tartod még az erjedés lezárul akkor lecsukhatod a fedövel , karácsony elött már élvetheted , minden konzervámsz és más nyavalyaság nélkül , a paradicsom levestöl a gulásig m paprikásig meg amit a magyarok szeretnek beletehetö , az olaszok 5 meg 10 évig tartják mint a modenai balzam ecetet , mi nem vagyunk olyan türelmessek már karácsony körül felkezdjük , husvét körül a sonka szeletekre nagyon finom dolog , az az érdekes hogy nem kell semmi konzerváló anyag és nem nagyon érezhetö a fokhagma illata , inkább olyan sós ize van a különös az hogy nem undoritó illata van . kellemes paradicsom idöt és jóétvágyat hozzá . a sós szardellára se feledjetek rátenni meg egy kanálnyit a tonna hal konrevára , legyen saját találmányotok

Névtelen írta...

Tartósítószer nem kell a lébe? Éva

István Sapa írta...

No Sándorom! Te sem panaszkodhatsz az ízes beszédmódra,legalább is az írásodban.Csak nem tudom merre használják így a szavakat.
Sapa