szerda, szeptember 10, 2008

Fügetorta




Ezt a sütit még nyár közepén sütöttem.
Nekünk is van fügefánk, most már elég nagy, de arról anya csak nyersen engedi megenni a termést. Pedig idén már alig győztük, minden erre járónak adtunk, és még így is majdnem megromlott. :) De hát hosszú évek a bevésődése, hogy értékelni kell azt a pár szemet. Na de jövőre...
Érdekes egyébként, hogy sokan nagyon bizalmatlanok a fügével szemben, mintha valami hihetetlenül egzotikus és különös valami lenne, ami még az is lehet, hogy harap... és inkább meg se kóstolják. Úgy kell nekik, több marad nekünk. :)
Szerencsére a szomszédnak is van fügefája a telkén, azon viszont rengeteg terem, és két tállal is kaptunk. Kicsit túléretten, úgyhogy anyának egy szava sem lehetett, mikor kijelentettem, hogy akkor én most sütök belőle sütit.
Annál is jobb ötlet volt, mivel két középiskolai osztálytársnője jött hozzánk vendégségbe, és így legalább volt mivel megkínálni őket. :)

Most pedig, hogy közeleg a második adag füge beérésének az ideje, úgy gondolom, itt az ideje, hogy közzétegyem ezt a receptet, hátha másnak is jól jön. Nem mintha nem lehetne megtalálni bárhol az interneten, de mégis. És különben sem teljesen úgy csináltam. A fügetortára rákeresve tényleg mindenhol ebbe a receptbe botlottam, de most mondjuk akkor azt, hogy innen van, vagy innen. :)
Annyi különbséggel, hogy dió helyett kókuszreszeléket használtam, mert lusta voltam elmenni a hűtőig, a kókusz meg ott volt kéznyújtásnyira tőlem.




Először összesen kb 15 deka cukorból - fele barnacukor volt - karamellt csináltam egy fél deci vízzel, és a tortaforma aljába öntöttem. (Ezzel kapcsolatban ki kéne találni valamit, mert sütés után a karamellréteg legfinomabb része a formában maradt, a kivajazás ellenére is.)
Öt deka cukrot 8 deka vajjal habosra kevertem, majd hozzákevertem egy tojást és egy sárgáját is. Alaposan elkevertem 10 deka liszttel, egy marék kókuszreszelékkel és egy fél csomag sütőporral. Citromlevet tettem hozzá, mert citrom(héj) nem volt itthon.
A karamellrétegre vágott felükkel lefelé lepakoltam a fél fügéket, majd ráterítettem a tésztát.
Előmelegített sütőben 3-4-es fokozaton sütöttem tűpróbáig.
Tálaláskor az alja lesz a teteje. Biztos nagyon finom hozzá a tejszínhab vagy vanília fagyi, ha épp van.

Hozzávalók:
20 dkg cukor
fél deci víz
pár szem füge
10 deka liszt
egy marék kókusz (pontosabban nem tudom, rég volt, bocs...)
egy tojás + egy sárgája
8 dkg vaj
fél csomag sütőpor
reszelt citromhéj vagy egy kevés citromlé

8 megjegyzés:

Zsu írta...

A nemleragadáshoz egy ötlet: szilikonos sütőpapír? Érdemes lehet kipróbálni. Vagy a szimpla sütőpapírt tenni a formába és azt megvajazni. És akkor a papírral együtt borítod ki a formából, aztán meg csak a papírt kell lehúzni róla.

ildinko írta...

Nem is hallottam még szilikonos sütőpapírról...
A sütőpapírra én is gondoltam, legközelebb kipróbálom majd. Csak nem vagyok benne biztos, hogy működni fog. Vagy ahhoz NAGYON meg kell vajazni.

Zsu írta...

Sütőpapírpkról itt egy jó kis cikk: http://www.fogyasztok.hu/cikk/20080530/sutopapir_zsirpapir_valasztas_teszt_minoseg_es_ar/?p=2
Én Müllert használok Gabojsza jóvoltából, ő rendelt egy egész kartonnal és vettem tőle egyet. Abszolut meg vagyok vele elégedve, és egy-egy darabot többször is fel lehet használni.

ildinko írta...

Ez nagyon érdekes cikk, köszönöm!
Nem is gondoltam volna, hogy ennyi mindenre oda kell figyelni sütőpapír vásárláskor. Mondjuk amit itt lehet kapni nálunk a "faluban", az iszonyat pocsék, mindig ráragad a süti. Pécsen lidliset szoktam használni, az tökéletes volt, többször is fel lehetett használni, simán lejött róla a süti.
De ezen túl megnézem majd, mit veszek. :)

Age írta...

A fügével idén kerültem közelebbi kapcsolatba. Horvátországi üdülésünkkor az apartman kertjben volt egy fa ami rogyásig volt fügével, és annak a dézsmálására kaptam engedélyt. Tettem ezt addig ameddig az ajkam alsó része olyan mértékben fájdalmas és érzékeny lett hogy még enni is alig tudtam. Na már később tudtam meg hogy a füge alsó és felső részén van valami "anyag" amit még az orvoslásban is használnak, na ezt nem kell megenni, de én megettem, és ettől váltam használhatatlanná:)
Sajnos ahol én lakok nincs fa, és boltban sem láttam még olyat amit épp a fáról szedtek le....egyébként kipróbáltam volna a tortádat.

ildinko írta...

Érdekes, amit írsz. Azt megfigyeltem, hogy a nem teljesen érett fügéből a száránál fehér, tejszerű folyadék jön, ha leszedjük, és az elég keserű. Ezért azt a részét nem szoktam megenni. De ami az aljánál folyik belőle, az ilyen méz-szerű anyag, azt én nagyon szeretem. Nem tudom, mennyire veszélyes ez, e akkor elmondhatjuk, hogy azért vigyázni kell a fügével. :)

Névtelen írta...

Pedig én nagyon irigyellek a fügefáért, de főleg a terméséért ;))) Butákok az emberek ;)

ildinko írta...

Ugye, hogy ugye? :)