szombat, december 01, 2007

Mi ez a zöldség????

Az oké, hogy finom, de tudja valaki, mi ez???


Tavaly a nagynéném egy barátnőjétől három ilyen izét kapott. Azzal az utasítással, hogy olyan zöldség, mint a tök, vagy a cukkíni, és finom rántva. A héja nagyon szúrós, úgy távolítható el, ha pár percig forró vízben blansírozzuk. Utána könnyen lehúzható.
A Nénnya kettőt ki is rántott, ízlett is neki, így amikor a harmadik elkezdett csírázni, megkegyelmezett rajta (már az enyém is csírázik, a képen is látszik a hajtása, de mivel én csak egyet kaptam, nem lesz kegyelem). Szépen beleültette egy cserépbe, tavasszal pedig ki a kerítés mellé. A növény meg őrült növekedésnek indult, olyan kb 5-6 méter hosszan mindkét oldalra befutotta a kerítést és a tujákat, valamint a mogyoróbokrot (a sütőtökkel együtt). Aztán nyár végén elkezdett virágozni, ami elég későnek számíthat nála, mert csak 5-6 termés lett ekkora (kb 15-20 cm), a többi kisebb. A levelei és a virágja is hasonló, mint a töké.
Végül is - annak ellenére, hogy a mogyoróbokron termett - ez nem mogyoró (mint ahogy a mogyoróbokron termett sütötők sem mogyoró), de nem tudjuk, mi.
A héten pont akkor voltam a Nénnyánál, mikor kirántott egyet, A tanulságok: kicsit édeskés, roppanós zöld húsa van. Az állaga egy kicsit patisszonnos, nem puhul át annyira a sütés során, mint a többi tökféle. Egy nagy magja van a közepében, de nem kell kiszedni; kicsit keményebb, mint a zöldséghús, nekem a főtt dió jutott róla eszembe, olyan fehér, mint a dióbél, és az íze is hasonló. Nénnya csinált már belőle tojásos zöldséget, meg zöldséges tésztát (paradicsommal, paprikával, cukkínivel) is. Azokat nem kóstoltam, de azt mondta, az is finom.

Már csak egyetlen kérdésünk van: hogyan szólíthatjuk különös zöldségünket?



UPDATE:

Nem bírtam kivárni, míg valaki olyan idetéved, aki ismeri, úgyhogy a terebess-re vetettem magam. Szerencsém volt, mert c betűvel kezdődik a neve, így gyorsan megtaláltam.
Egymagvútök vagy trópusi tüskéstök. Saját nyelvén chayote (csajote) és még sok más, de nekem ez a legszimpatikusabb.
A virágaira úgy látszik nem jól emlékeztem, majd a következő nyáron jobban megnézem őket. Különben olyan, ahogy én is leírtam.
További érdekességek:
Minden részét felhasználják: a termést, a gyökeret (ami a mi éghajlatunkon nem, de a trópusokon krumpliszerű lesz), a leveleket (spenótpótló, sok vasat tartalmaz) fogyasztják, a szára takarmány lehet, de alkalmas kosárfonásra is.
Vitamintartalma nem jelentős, ásványianyag tartalma már valamivel jobb: kalcium, foszfor és magnézium van benne. A legkevesebb a termésben, több a gyökérben, és legtöbb a levelekben - jövő nyáron teszteljük majd a leveleket is. :)

UPDATE 2. :)
A wikipédián plusz érdekességek.
És miért kell a miénknek pont tüskés fajtájúnak lennie??? A neten alig van tüskésről kép. Igazán kifoghattunk volna egy tüskétlent. Nagyon szúrós ugyanis. :)
Ilyen a mi formánk... :)))

7 megjegyzés:

Zsuzsa írta...

Jó, hogy updateltél, mert fogalmam sem volt róla. Bizakodtam, hogy valaki előbb-utóbb beírja a választ. Még sosem láttam ilyet. Nem fogott magot a nagynénéd? Szívesen lennék rá vevő!

Névtelen írta...

Most keresgéltem elő a trópusos könyvem, de megelőztél:)

Névtelen írta...

Ez még azt írja, hogy éretlenül szedik le, és édesítve sütemény is készülhet belőle.Meg hogy a mag vajban vagy olajban pirítva dióízű és a fiatal levelek, hajtáscsúcsok párolva ehetők.Meg hogy aztékok, maják ősi kultúrnövénye, meg azt is, ha van magja, én is szívesen vennék belőle. Ezt az utolsó részt már nem írja, én mondom.

ildinko írta...

Venni tőlem ilyet nem vehettek, viszont kaptok majd! :)
Jövőre, mert az idei termésből már nincs, elosztogatta a Nagynéném.
Különben a mag önmagában nem kel ki, csak ha így egybe földbe teszi az ember. De írtam is, hogy az enyém már csírázik. Alighanem sötét kell neki, mert még múlt héten becsomagoltam, elpakoltam, és otthon hagytam a zacskót, amiben volt (egy csomó más karácsonyi ajándék készítő kellékkel együtt, így elég bosszús voltam), míg a Nénnyáé, ami a viszonylag világos spájzban van, még nem csírázik.

És Cserke, köszi a plusz infókat! :)
Maja és azték. :) Csokis sütibe jó lenne talán. :))))

Péétrá írta...

ildinkó, ildinkó... :)
Mindig csak a kaland, igaz-? :)))
Nem is te lennél, ha nem. De igen, úgyhogy tevagy.
A félfogú, vagyis negyedfogú pétáá :)

Névtelen írta...

Sziasztok!
Nekünk is volt régen ilyen tökünk, és imádtuk! Csak elpusztult :(
Ildi, akkor van ilyen tököd még, vagy lesz ebben az évben esetleg?
Nagyon szeretnénk!
E-mail: katarien@freemail.hu
Írj kérlek!
Előre is köszönöm :)
Kata

ildinko írta...

Szia Kata!

Nálunk nem eredt meg sajnos. :(
Nem tudom, hogy a nagynénémnél mi a helyzet idén, de ha lesz neki, akkor szívesen küldök. Nem fogom elfelejteni, mert nagyon sok mindenkinek ígértem. :)