szerda, szeptember 08, 2010

Fahéjas-kakaós csiga





A melegszendvics után találtam ki ezt csigát, úgy gondoltam, Maci csiga-technikáját és Piszke tészta receptjét ötvözöm. Finom is lett nagyon, csak tehettem volna cukrot a töltelékbe is. Még nekem sem elég édes, kénytelen leszek forró kakaóval enni. :) Mondjuk holnap reggelire. Hmmm... :)

A tésztát úgy csináltam, ahogy Piszke: 2,5 deci tejet összemelegítettem némi barna és sima cukorral (elfogyott a barna - ja és persze nem mértem, gyanítom, hogy több kellett volna) és kb 12 deka vajjal. Hozzáöntöttem még 2,5 deci tejet, ami langyosra hűtötte, és hozzákevertem egy csomag szárított élesztőt. 10 perc múlva ezt ráöntöttem fél kiló lisztre és fakanállal jól összedolgoztam, majd hagytam egy órát, vagy többet pihenni.
Mikor az idő letelt, 12,5 deka liszthez kevertem sütőport és szódabikarbónát, és az egészet hozzádagasztottam az élesztős tésztához. Nagyon jól kezelhető tészta lett az eredmény.
Innen úgy csináltam, ahogy Maci a pogácsát. Nyolc részre osztottam a gombócot. Ezeket egyesével kinyújtottam kör alakúra, megkentem zsiradékkal, megszórtam fahéjjal (cukor is kellett volna hozzá!), és így rétegeztem egymásra a körlapokat. A végén még tovább nyújtottam az egészet. Nyújtás után megint megkentem zsiradékkal és megszórtam kakaóporral (tehettem volna rá többet is). Maci útmutatója alapján felvágtam - pontosabban én nem is 16, hanem 32 körcikket vágtam, mert rosszul emlékeztem. Feltekertem őket, a tepsibe pakoltam. Hagytam még kelni kb fél órát (mosogatás, sütőmelegedés ideje), majd 200 fokon megsütöttem. Pár perccel a vége előtt ráöntöttem egy nagy bögre mézes tejet. Ha tudtam volna, hogy a töltelék nem elég édes, akkor legalább ezt édesebbre csináltam volna.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Élesztő, sütőpor és szódabikarbóna egy tésztában? Te aztán nem bíztad a véletlenre :)

ildinko írta...

Én is furcsálltam, de hűen követtem az eredeti receptet (legalábbis ebből a szempontból). Tény, hogy finom puha lett. :D

Piszke írta...

Ez egy tradicionális családi recept Amerikából, és hihetetlen jó tésztát eredményez, aki először csinál kelttésztát, annak egyenesen ideális mert elrontani sem lehet.

Egyébként azt hiszem, az Oetker épp most kezdett el forgalmazni egy "expressz élesztő" vagy valami ilyesmi cuccot, és abban is van élesztó, sütőpor és szódab. is :)

Nem mellesleg nagyon könnyű és finom süti. Én jól levettem a cukrot belőle, a töltelékből főleg, de nekem míg így is épp elég édes lett :)

ildinko írta...

Szuper recept Piszke, köszi!
Én egyáltalán nem tettem cukrot a töltelékbe, csak amennyi a tésztában volt. De most, hogy kihűlt, már édesebbnek tűnik.
Nagyon finom puha a tészta, lehet, ezután is így csinálom a kelttésztákat, míg egészen profi nem leszek. :)