szerda, február 06, 2008

Aranygaluska

.
Mióta a kelttésztáktól már nem félek annyira, szorgalmasan gyakorlom a készítésüket. A mostani "áldozatom" az aranygaluska volt. Már másodszor. És kicsit félek attól, hogy minden hétvégén kell készítenem, ez ugyanis MöCö kívánsága. Úgy tűnik, jól sikerült. :)
Ezért aztán azt kell mondjam, kezdeti félelmem a kelttésztáktól, mint mostanra kiderült, teljesen alaptalan volt - vagy szimplán ügyes vagyok. :) Ráadásul a hétvégén majdnem tökéletes szalagos fánkot sütöttem. (Majdnem: csak fél centi volt rajta a szalag, és szerintem annál nagyobbnak kell lennie - de már sejtem, hol rontottam el. A következő hétvégén ismétlem, és arról beszámolok, ha jól sikerül.)

Az aranygaluskát Piszke receptje alapján készítettem, bár nem mertem annyi tejet tenni bele, mert más receptek kevesebbet írtak. Nála részletesen olvasható a recept és az elkészítés, én itt inkább csak magamnak lejegyzetelem.

Egy bögre (2 és fél deci) tejet meglangyosítok, teszek bele egy kiskanál cukrot és feloldok benne 2 deka élesztőt (ez egy fél kocka). Egy nagy tálba beleöntöm a lisztet (ha lenne szitám, akkor szitálnám, de nincs), mélyedést csinálok a közepébe. A mélyedésbe kerül két tojássárgája, 5 deka porcukor (bár inkább kevesebb), 6 deka olvasztott vaj és a felfutott élesztős tej. Ezt alaposan összedolgozom és addig dagasztom, míg szépen elválik a kezemtől és a tál oldalától.
Pihen másfél-két órát és szép nagyra kel.
Ekkor átgyúrom kicsit. Lehetne nyújtani és szaggatni is, de egyszerűbb kis gömböcskéket gömbölygetni a tésztából. Egy sütőedénybe (lehet nagy tortaforma vagy bármi más - nekem eddig mindenből "kikelt", valami nagyobb kell) leteszem az első sor gömböt - kis távolságra egymástól. Megszórom kicsit cukrozott dióval (igazából dejóval, mert MöCc nem szereti az igazi diót, én viszont a dejót is nagyon szeretem), a többi gömböcöt pedig beleforgatom a dióba - így garatnáltan sok dió lesz rajta. És még plusz meg is szórtam a sorokat dióval. A felülre kerülő gömböket már nem dióztam meg, mert azokat fényesre-pirosra szeretném sütni, ezért sütés előtt megkenem tojásfehérjével.
Így kel még jó fél órát, aztán be a meleg sütőbe. 200 fokon sül kicsit több, mint fél órát, közben eszembe jut, hogy így meg fog égni a teteje, úgyhogy gyorsan beborítom alufóliával. 40 percnek elégnek kell lennie.

Vaníliasodót készítek hozzá, szintén a Piszkénél látott módon, csak egy liter tejből, mert még így is kevés lesz. :)
A liter tejet felteszem melegedni. Másfél deci kivételével, mert abba belekeverek négy tojássárgáját 3-4 kanál cukrot, vaníliát valamilyen formában és négy deka keményítőt. A forró tejhez kell hozzákeverni, az besűrűsödik és kész.


Hozzávalók:

Tészta:
fél kiló liszt
fél kocka élesztő
két és fél deci tej
5 deka porcukor
6 deka olvasztott vaj
két tojás sárgája
egy csipet só mindenképp!!! (sokszor elfelejtem, de kell)

Sodó:
1 liter tej
4 tojás sárgája
3-4 kanál cukor
4 deka keményítő


Megmarad: 6 tojásfehérje. :)

5 megjegyzés:

VOKinga írta...

Egy hullámhosszon voltunk sütésileg. :) A lányom ette ebédre, majd vacsi után csak úgy tudtam megakadályozni, hogy még egy harmadik adagot is szedessen magának, hogy megígértem, bőven marad neki holnapra is. :) A fagyasztóban meg már én is a huszonikszedik tojásfehérjénél járok, már nagyon közeleg egy jó kis rákóczi túrós extra habbal. Te mit tervezel belőle?

Zsuzsa írta...

Ildinkó, nagyon ügyes vagy! :)
És a fél centi szerintem pont elég a szalagnak.
Aranygaluskát én is imádom!

ildinko írta...

Szia Anyamanya! :)
Nekem még 6 tojásfehérjém van a hűtőben a korábbi sütésből. Még nem tudom, mi lesz belőle, ebből a hatból pedig mindjárt felkerül, mi készült. Nem olyan elegáns, mint a rákóczi túrós, de ha így folytatom a kelttészta gyártást, akkor azt is ki kell próbálnom majd.

Zsuzsa köszi! :)

Andrea írta...

Én minden egyes kiszaggatott galuskadarabot vajba forgatok és így rakom le sorba, így amikor megsül, szépen lehet szaggatni kézzel is, elválnak a galuskadarabok:) Diós-vaníliás szósszal tálalom:)

Andrea írta...

Én minden egyes kiszaggatott galuskadarabot vajba forgatok és így rakom le sorba, így amikor megsül, szépen lehet szaggatni kézzel is, elválnak a galuskadarabok:) Diós-vaníliás szósszal tálalom:)