vasárnap, június 01, 2008

Bodzaszörp

Még múlt szombaton kezdtem, tegnap kellett leszűrni. Gondolom, anya megcsinálta, mert én ugye eljöttem Pécsre. A képen már öt napja áznak a fazékban.

A bodzaszörphöz először is kell szedni 40 nagy tányér bodzát, ez egy szatyornyi kb. Olyan virágokat jó beletenni, amik egészségesek, azaz nem tetvesek, már kinyíltak de még nem elnyíltak, valamint tiszta helyen nőnek, azaz nem út mellett.
A legjobb tehát kirándulni egyet az erdőbe. Ha az embernek szerencséje van, akkor még igazi erdei szamócát is talál - utánozhatatlan illata van, az eper fényévekre van tőle. :) A mi környékünkön nem nagyon szokott lenni szamóca, mert általában nagyon kevés az eső. Idén szerencsénk volt. Mikor még egész pici voltam és otthon a kertben még nem voltak gyümölcsök és anyáék nem volt pénzük gyümölcsöt venni, tavasszal anya kivitt minket az erdőbe és szamócát tömködött a szánkba. Tisztán emlékszem, pedig tényleg kicsi voltam. (két-három éves) :) Olyanok lehettünk az öcsémmel, mint a kismadarak, csak tátottuk a szánkat. :)

No, ha az ember megvan a virággyűjtéssel, akkor otthon egy nagy fazékban 4 kiló cukrot 4 liter vízzel és 10 deka borkősavval (gyógyszertárban lehet venni) sziruppá főz és megvárja, míg langyosra hűl. Míg hűl, le kell öblíteni picit a virágokat, csak annyira, hogy ne maradjanak benne bogarak. A langyos szirupba mehetnek a virágok, két citrom felkarikázva és még ét citrom leve. Aztán egy hétig minden nap megkeverni, ha épp arra jár valaki.
Egy hét elteltével lehet leszűrni és tiszta üvegekbe tölteni. Két évig biztosan eláll, nekünk ennyi mennyiségből egy év után egy-két üveg szokott maradni, de van, mikor egy nyáron mind elfogy.

MöCi képei a gyűjtésről. Az ő feladata a kísérgetés volt. Aztán az evés. És majd az ivás. :)
Valamint a kullancstalanítás. Sajnos, nagyon sok idén a kullancs, egyikőnk sem úszta meg ezt a kirándulást sem. De ráadásul a kertünk is tele van olyan nagyon apró fajta kullanccsal - így még egy eperszedés is rizikós. Nem tudja valaki, hogyan lehet elűzni a kertből a kullancsokat??? Tényleg rengeteg van, egy fél óra a kertben és legalább három mászik a lábamon. :S

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ma készítettem én is az utolsó adag bodzaszörpöt,sikerült még néhány szép virágot találnom.Cukor helyett akácmézet használok,természetesen figyelembe kell venni az arányoknál,hogy a méznek kb.20% a víztartalma.Hogy egy kicsit jobb színe legyen,kevés cukrot karamellizálok,ez egy kis pikáns ízt is ad a szörpnek.Tudom,hogy így sokkal drágább,de megéri,nagyon finom,selymes íze van így a szörpnek./Bagira/

ildinko írta...

Nagyon jól hangzik ez a mézes változat. Biztos sokkal finomabb, na meg egészségesebb is. De azért négy kiló méz nagyon drága - legalábbis nekem. :) Majd ha már befutott pszichológus leszek, kipróbálom mindenképp. :)))