vasárnap, június 15, 2008

Csokis-fahéjas zabpelyhes keksz

.
Még hetekkel ezelőtt ajánlotta Pétráám ezt a sütit, és elküldte a linkjét. Ami azóta is meg van nyitva és már rettentően zavart, muszáj volt tehát megsütnöm a sütit és ezzel megörökítenem a linket, hogy becsukhassam. Ráadásul Pétráá nagyon dicsérte a sütit, én meg már nagyon rég sütöttem kekszet, ideje volt.
Tényleg nagyon finom, és ráadásul viszonylag egészséges (ha a cukor nem lenne benne - de az meg barna ;) ).

Nagyon egyszerű elkészíteni: 15 deka vajat mikróban kicsit megpuhítok, hozzáadok 10 deka barnacukrot. Addig keverem robotgéppel, míg ki nem fehéredik, akkor hozzáadok egy tojást és tovább keverem, míg habos lesz. Egy másik kis tálkában összekeverek 15 deka zabpelyhet, 10 deka teljes kiőrlésű tönköly lisztet, egy kiskanál szódabikarbónát, csipet sót, egy kanál fahéjat. A kis tálka tartalmát hozzáborítom a vajashoz és jól elkeverem, majd hozzáadok még egy tábla 70%-os csokit is apróra vágva. Sütőpapíros tepsibe kézzel diónyi gombócokat formálok és 175 fokos sütőben megsütöm.
Mikor megsült, még kicsit puha, úgyhogy tálcára tettem hűlni és keményedni.
Gondolom, csokin kívül bármi mást is lehet hozzá tenni.

Hozzávalók:
15 deka puha vaj
10 deka barnacukor
1 tojás
15 deka zabpehely
10 deka teljes kiőrlésű liszt
egy (kis vagy nagy :) ) kanál fahéj
egy kiskanál szódabikarbóna
csipet só


Pétráám küldött egy másik zabpelyhes sütit is korábban emailben. Nagyon egyszerű az is. MÉg egyszerűbb, mikor az első emailt olvastam:
Svéd zabpelyhes keksz:
1 pohár zabpehely

És itt véletlenül elküldte, befejezés nélkül. Ennél egyszerűbb süti nem létezik. :)))
Az igazi recept majndem ugyanaz, mint amit most leírtam, csak van benne darált dió, és csak egy kanál liszt. De ez sokkal finomabb. ;)

4 megjegyzés:

Péétrá írta...

Most nagyon jót nevettem a saját kergeségemen, köszi, ildinkóm! :)
"a hölgy kissé bogaras"... ;)

ildinko írta...

:) KergePétráám! :)
Kössz a receptet, tényleg finom!

Névtelen írta...

Ezt a receptet (mármint a hosszabat) én is megjegyzem magamnak! A zabpehytől ugye azért nem lesz kemény?

ildinko írta...

Nem kemény egyáltalán, bár én apró szemű zabpehellyel csináltam. Most üvegdobozban tartom (a tegnap este sütött adagból maradt 5 darabot :) ), így kicsit visszapuhult, bár nem puha. Gondolom, a levegőn tartva ropogós lenne.