hétfő, június 23, 2008

Túrós - meggyes fonott kalács

.
Pár hete sütöttem, de csak piszkozatban volt fent a kép eddig a bloggeren. Meg nem is lett tökéletes - lehetne szebb is akár, de most írhatnékom van, szóval posztolom.

Az alap tészta t3vtől származik. Készítettem már simán buktának is, de ha már oda volt írva, hogy kalácstészta, akkor miért ne?! Úgysem csináltam még kalácsot, és kíváncsi voltam, hogy sikerül. Ráadásul mikor buktának készült, rengeteget szenvedtem a formázással, sehogy sem akartak egyformára sikerülni, a töltelék is mindig kifolyt. Gondoltam, egyszerűsítek. :) Lehet, hogy vicces, de a fonás tényleg sokkal jobban megy, úgy tűnik. :)

Nem emlékszem pontosan, hogy készült. Az tuti, hogy a tészta teljesen a t3v féle recept alapján - azaz dehogy, mert egyharmad teljes kiőrlésű liszt van benne, mostanában mindent úgy sütök.
Tölteléknek túrókrém hasraütés szerűen - szóval fogalmam sincs így utólag, és megszórtam meggyel.

A tésztát 6 gombócra osztottam és két kalácsot csináltam belőle. Minden gombócot téglalappá nyújtottam, megtöltöttem, összetekertem, és három rudat összefontam. Formában sütöttem forró sütőben, míg megsült.

Tudom, a recept része semmit sem ér, így, hogy nem emlékszek, hogy készült. Csak mint mondtam, írhatnékom van.
Főleg, mert épp Budapesten vagyok, tanfolyamra jöttem fel, és rendkívül zavar, hogy közben szintén itt vízihoki verseny is van, és én nem vagyok ott. És hiányoznak nagyon! De már edzésen is ezer éve voltam, mert még mindig rettegek a sérülésektől (esetleg a tanfolyamon tanult technikával kikopogtathatnám...), meg egyebek. Olyan nagyon furcsán érzem magam, no.
Hihi, ezt rajtam kívül senki sem érti, gondolom. De hát miért tart az ember blogot, ha nem használhatja feszültségkezelésre?!
Uff. :)))

Sült hal

.
A tökös hal után most megírom, hogy egyébként hogy szoktam elkészíteni a mélyhűtőből az előkészített halacskát. Nagyon egyszerű és nagyon finom.

Fogom a halat, előző este kiveszem, másnapra szépen kiolvad. E
gy tálat kikenek olívaolajjal. A halacskákat sózom, borsozom, a tálba teszem. Fokhagymaszeleteket teszek az irdalásokba meg a halra - amennyit gondolok. Meglocsolom citromlével és fehérborral. Először alufólia alatt, majd anélkül sütöm.
Nagyon finom a szaftja is. :)

A képen épp sült zöldségek vannak köretként: krumpli, lilahagyma, cukkíni és padlizsán. Ezeket feldaraboltam, egy tálban összekevertem őket sóval és borssal (ez nálam mindig frissen őrölt vegyes bors!), tepsire borítottam és megsütöttem.
Meg paradicsom.

Sok mindennel fel lehetne dobni (zöldfűszerek pl.), de így minimálban is nagyon finom.

Hallal töltött tök és cukkíni

.MöCikém halimádó és a nagyszülei jóvoltából van egy csomó fagyasztott hal a mélyhűtőben. Azt hiszem, ponty, szeletekre vágva, beirdalva. Meg szoktam sütni (majd azt is felteszem, hogyan), csak MöCi nem szeret bajlódni a szálkával. Mindig azt mondja, halevés után éhes lesz, annyi energiát felemészt közben a szálkátlanítás.
Ezért nagyon megörültem, mikor megláttam Loriennél a tökös halat. Gondoltam, nekünk is kell ilyen, és most végre el is készült. Sikert aratott, MöCike úgy beebédelt belőle (meg hideg meggylevesből), hogy most el is szundított. :)

Elkészíteni elég bonyolult, főleg a halfilézés miatt. Filézőkésünk persze nincs, a csontokat pedig kidobtam, mert ez már felolvasztott hal volt, és nem csináltam így hirtelen hal alaplevet (meg különben sem tudom, mire használnám), lefagyasztani így meg már nem tudtam.
Míg halat filéztem, aprítottam, feltettem barnarizst főni.
A töltelékbe barnarizs, a finomra aprított halhús, fél hatalmas fej lilahagyma, egy csokor finomra vágott kapor, egy tojás, só, bors került.
Egy másik lábosban olajon üvegesre pirítottam a lilahagyma másik felét, rádobtam négy meghámozott, kockázott paradicsomot és fél doboz paradicsompürét (lehetett volna több is). Sóztam, borsoztam, két gerezd fokhagymát aprítottam bele, pár ágacska citromillatú kakukkfű levelét tettem hozzá, és pár levél aprított bazsalikomot. Sűrűre főztem.
A cukkíni (a Mamiék első cukkínije a kertből) és a tök közepét kivájtam és beletöltöttem a tölteléket. A paradicsomszószból ment az edény aljára sok, majd rá a töltött tökfélék, a tetejére megint paradicsom. Kevés töltelék megmaradt, azt gombócoltam, és a paradicsomszószba ejtettem.
Így sült 200 fokon míg jónak láttam (kb fél óra lehetett?).


Miután a halcsontokat kidobtam, és sajnáltam is őket rendesen, a kivájt tökrészekkel nem volt szívem ugyanezt tenni. Megeszem én magában nyersen is, de azért gondoltam, gyorsan összedobok egy villám tökfőzeléket. Lereszeltem, üveges hagymára dobtam egy csokor aprított petrezselyemmel, pároltam (só, bors). Egy doboz tejfőlbe egy kanál keményítővel behabartam, balzsamecetet öntöttem hozzá. Isteni illata volt. Úgy gondoltam, összeturmixolom, hidegen finom leves lesz. Szóval holnap lesz mit vinnem enni a melóba. :)

szombat, június 21, 2008

Málnás tiramisu

.Messze nem autentikus, viszont ezerszer finomabb, mint az igazi tiramisu. Én ugyanis nem szeretem a kávét. A málnát viszont nagyon is!

Ma MöCi nagyszülei voltak nálunk, hoztak gyümölcsöt, zöldséget, függönykarnist, ilyesmit. A vendégfogadásra pedig készülni kellett. Nem sok ötletem volt előre, mit is készítsek, de végül mindenki degeszre ette magát, én pedig tényleg elégedett vagyok (ez magamhoz képest csoda).
Csináltam zöldséglevest májgombóccal, fokhagymás-citromillatú kakukkfüves sült csirkecombot petrezselymes krumplival és paradicsom salátával, desszertnek pedig ezt a málnás édességet.
Nagyon izgultam, mert mindent hasraütésszerűen készítettem, és aggódtam, hogy ilyennek kell-e lennie. De ha a Mami azt mondja, finom, akkor az is. :) A levesemből kétszer is vett, pedig nem is úgy nézett ki, ahogy én szerettem volna. A csirkecombnál meg mindig aggódok, hogy a fűszerezés jó-e, általában vagy túl sós, vagy sótlan a húsom - most pont jó lett, és finom omlós is, a bőre meg ropogós. Hmmm... MöCi épp azt vacsorázza, pedig nem is szereti a húst. :)

A málnás története ott kezdődik, hogy rengeteg málnát szedtünk anyával otthon még csütörtökön, és abból hoztam magammal. Így a gyümölcs adott volt. Bevásárláskor akadt a kezembe a lidlis kilós krémtúró, aztán jött a babapiskóta is. Itthon utánanéztem, és több receptet is találtam, párat megnyitottam, és aztán mentem a magam feje után.

A kilós krémtúró harmadát habosra kevertem egy doboz tejszínhabbal, egy fél vaníliarúd kikapart belsejével és úgy két kanál nádcukorral. Egy fél literes bögre feléig málnát öntöttem és összeturmixoltam botmixerrel. Egy kanál nádcukorral édesítettem, és egy vagy fél deci mogyoró likőrt öntöttem hozzá (gondoltam, valami alkoholos kell bele :) ez van itthon ezer éve a hűtőben, valami házibuliból maradt - magában borzasztó, de a málnához valahogy illik).
A málnás keverékbe babapiskótákat forgattam, tálba tettem. Egy sor málnás piskóta, rá vaníliás krém, megint málnás piskóta, megint krém, tetejére díszítés. Másnapig a hűtőben ült és összeérett.

Nem ért meg hosszú életet, ebéd után már csak egy kevés maradt, azt is egyből befaltuk, miután kettesben maradtunk.
Mostanra újabb adag van a hűtőben, de a málna mellett meggy és ribizli is van benne. De arról majd holnap...
Szerencsére nagyon egyszerű és gyors édesség, azt hiszem, mostanában egy darabig ilyet kell gyártanom a MöCikének. :) Meg a múltkori kekszet is minden nap meg kell sütnöm - de az legalább jót tesz az emésztésnek. :)

hétfő, június 16, 2008

Tápióka puding

.
Reggel bementem a városba, mert errefelé nem lehet kapni meggyet se meg cseresznyét se. Pontosabban van meggy a tecsóban 800Ft/kilóért, de nem hülyültem meg teljesen. Eleve nem szeretek pénzt kiadni gyümölcsökért, mert annak az a rendje, hogy az ember kiszalad a kertbe, és szed. De ha nincs kert, akkor sem veszek egy vagyonért egy kilót. Én pedig már megőrültem egy jó hideg meggylevesért, szóval muszáj volt. :)
És ha már arrafelé jártam, akkor bementem a Herbaházba is zabpelyhet, barnacukrot, ilyesmit venni, és persze megint eszember jutott a tápióka puding, amit Grenadine-nál, Cookingstar-nál és Ízbolygónál is olvastam. És akármennyire mínuszban vagyok már, nem tudtam ellenállni.

Ahogy hazaértem, az volt az első, hogy beáztattam egy bögre tejbe egy bögre tápiókagyöngyöt. Kicsivel több, mint egy óra múlva feltettem főni még három bögre tejjel. Gondoltam, közben mást is csinálhatok majd, de tényleg kavargatni kell, különben odaég (izé, nekem át is kellett öntenem időközben egy másik edénybe, mert nagyon hamar lekozmált :S ). Hozzátettem egy korábban már kikapargatott vanília rudat is, meg olyan 3-4 kanál frissen vásárolt barnacukrot (a világosabb barna fajtából).
És kavargattam.
És kavargattam. És kavargattam.
És még mindig kavargattam.
Kb. egy órán keresztül csak kavargattam és aggódtam, hogy lesz így ebéd, mire MöCi hazaér.
Szerencsére a meggylevest megcsináltam az áztatási idő alatt, annak csak hűlnie kell.
Aztán mikor kész lett, villámgyorsan csináltam paprikás krumplit is.

Aztán nem tudtam ellenállni a tápióka pudingnak, és míg várom a MöCöt, kiültem a teraszra cseresznyével meg pudinggal.
És most várok. És várok. És várok. MöCö úgy látszik, hasonlít a tápióka pudingra, csak nincsenek benne átlátszó gömböcskék. Már itthon kéne lenni...

Most őrlődőm, hogy a maradék pudingot vagy a takarítást válasszam, míg hazaér...

vasárnap, június 15, 2008

Csokis-fahéjas zabpelyhes keksz

.
Még hetekkel ezelőtt ajánlotta Pétráám ezt a sütit, és elküldte a linkjét. Ami azóta is meg van nyitva és már rettentően zavart, muszáj volt tehát megsütnöm a sütit és ezzel megörökítenem a linket, hogy becsukhassam. Ráadásul Pétráá nagyon dicsérte a sütit, én meg már nagyon rég sütöttem kekszet, ideje volt.
Tényleg nagyon finom, és ráadásul viszonylag egészséges (ha a cukor nem lenne benne - de az meg barna ;) ).

Nagyon egyszerű elkészíteni: 15 deka vajat mikróban kicsit megpuhítok, hozzáadok 10 deka barnacukrot. Addig keverem robotgéppel, míg ki nem fehéredik, akkor hozzáadok egy tojást és tovább keverem, míg habos lesz. Egy másik kis tálkában összekeverek 15 deka zabpelyhet, 10 deka teljes kiőrlésű tönköly lisztet, egy kiskanál szódabikarbónát, csipet sót, egy kanál fahéjat. A kis tálka tartalmát hozzáborítom a vajashoz és jól elkeverem, majd hozzáadok még egy tábla 70%-os csokit is apróra vágva. Sütőpapíros tepsibe kézzel diónyi gombócokat formálok és 175 fokos sütőben megsütöm.
Mikor megsült, még kicsit puha, úgyhogy tálcára tettem hűlni és keményedni.
Gondolom, csokin kívül bármi mást is lehet hozzá tenni.

Hozzávalók:
15 deka puha vaj
10 deka barnacukor
1 tojás
15 deka zabpehely
10 deka teljes kiőrlésű liszt
egy (kis vagy nagy :) ) kanál fahéj
egy kiskanál szódabikarbóna
csipet só


Pétráám küldött egy másik zabpelyhes sütit is korábban emailben. Nagyon egyszerű az is. MÉg egyszerűbb, mikor az első emailt olvastam:
Svéd zabpelyhes keksz:
1 pohár zabpehely

És itt véletlenül elküldte, befejezés nélkül. Ennél egyszerűbb süti nem létezik. :)))
Az igazi recept majndem ugyanaz, mint amit most leírtam, csak van benne darált dió, és csak egy kanál liszt. De ez sokkal finomabb. ;)

szombat, június 07, 2008

Szülinapi túrótorta


Tegnap volt MöCinek a szülinapja, az ő kívánsága volt a túrótorta.
Keresgéltem a recepteket a neten, és rátaláltam Rossa melánál erre a tortára, amihez már akkor kommenteltem, hogy nagyon tetszik. :) Így igazán itt volt az ideje, hogy kipróbáljam.
Reggel el is mentem bevásárolni, persze eper már nem volt se a zöldségesnél, se a lidliben - messzebb pedig nem akartam menni. Így lett abból, ami volt: cseresznye és szilva. Egyéb tekintetben is változtattam némileg a recepten, de nem jelentős.
Ami a legjobb benne, hogy a krémben cukor helyett fehércsoki van - isteni!!! :) Köszi, Rossamela!

Sütöttem 6 tojásból piskótát, mint a korábbi tortámnál.
Míg sült és hűlt, megcsináltam a krémet. Egy tábla (200 dkg) fehércsokit feltettem a gőz fölé olvadni. Két deci tejszínt habbá vertem. 25 dkg mascarponét, 25 dkg túrót és 25 dkg lidlis krémes túrót habosra kevertem, míg olvadt a csoki. A megolvadt csokiba tettem egy kevés kandírozott narancshéjat, mert nagyon szeretem a kettőt együtt, és aztán az egészet hozzákevertem a túrós krémhez, aztán meg a tejszínt is, meg egy csomag zselatin fixet (nem volt kedvem rendes zselatinnal vacakolni).
A kihűlt tortát három szeletre vágtam, megtöltöttem a krémmel meg gyümölccsel, díszítettem.

Most pedig talán végre elindulunk céges juniálisra. Ez már csak azért is jó lenne, hogy minél előbb hazaérjünk és megkóstolhassuk a tortát. A krém alapján nagyon ígéretes. :)

Posted by Picasa
MöCikém egyébként hajnali 6.50-kor felébresztett álmomból (merthogy buliba ment este természetesen), hogy a vásárcsarnokban vannak reggelizni és hozzon-e nekem haza nyelvet, esetleg kolbászt vagy halat. Mondtam, a nyelv jó lesz. Erre reggel kijövök, van itthon másfél kiló nyelv, egy rántott és egy natúr sült hekk, egy kiló sültkrumpli, egy fél kiló kovászos uborka, pár rántott karfiol - asszem, ennyi. Az a bolond részegen jól bevásárolt, nem is mondom el, mennyit költött (nem akarta elárulni, de váletlenül megtudtam; egyébként a hangján nem lehetett hallani, hogy ennyit ivott). De hogy az a nyelv mennyire borzasztó?! :S Valami fura pácban van, ecetes meg paprikás. Gyerekkoromban ettem mindig nyelvet disznóvágásokkor, amit csak simán megfőztünk a többi kövesztett dologgal, és egy kevés sóval ettük. Azaz csak én, másnak nem igazán maradt. :) Olyanra számítottam, de úgy látszik, máshol más a szokás az elkészítésénél. Még szerencse, hogy MöCö megeszi. Elhozta az összeset, ami volt. :)))

péntek, június 06, 2008

Pay it forward! - gyorsan-gyorsan én is

Mielőtt késő lenne, és nálam már senki nem jelentkezne, mert mindenki talált játszótársat magának, villámsebességgel megírom ezt a posztot.
Zsu-nál csatlakoztam a játékhoz, és nagyon-nagyon izgalmas ez az egész. :)
Innentől kezdve nálam is lehet jelentkezni három ajándékért. (És pillanatnyilag még Zsunál is kettőért, ha itt valaki lemaradna.)

A játékszabályok:
1. Csatlakozhat bárki, akinek van blogja.
2. Az első három kommentben jelentkező kézzel készített ajándékot kap tőlem.
3. Az ajándék az elkövetkező 365 nap valamelyikén fog érkezni.
4. Cserébe előre kell fizetni, mégpedig úgy, hogy ezt a felhívást a jelentkezők is közzéteszik a saját blogjukban, vagyis maguk is megajándékoznak három embert.

És most alszok, remélem, mire felkelek, már lesz is jelentkező. Vagy estig. Vagy legalább valamikor egyszercsak. :)
(Ennek érdekében tényleg jó lesz hozzátenni: nem csak gasztrobloggereknek. ;) Ahogy végignéztem, közülünk már mindenki beszállt, a végén még tényleg nem lesz jelentkező...)

vasárnap, június 01, 2008

Bodzaszörp

Még múlt szombaton kezdtem, tegnap kellett leszűrni. Gondolom, anya megcsinálta, mert én ugye eljöttem Pécsre. A képen már öt napja áznak a fazékban.

A bodzaszörphöz először is kell szedni 40 nagy tányér bodzát, ez egy szatyornyi kb. Olyan virágokat jó beletenni, amik egészségesek, azaz nem tetvesek, már kinyíltak de még nem elnyíltak, valamint tiszta helyen nőnek, azaz nem út mellett.
A legjobb tehát kirándulni egyet az erdőbe. Ha az embernek szerencséje van, akkor még igazi erdei szamócát is talál - utánozhatatlan illata van, az eper fényévekre van tőle. :) A mi környékünkön nem nagyon szokott lenni szamóca, mert általában nagyon kevés az eső. Idén szerencsénk volt. Mikor még egész pici voltam és otthon a kertben még nem voltak gyümölcsök és anyáék nem volt pénzük gyümölcsöt venni, tavasszal anya kivitt minket az erdőbe és szamócát tömködött a szánkba. Tisztán emlékszem, pedig tényleg kicsi voltam. (két-három éves) :) Olyanok lehettünk az öcsémmel, mint a kismadarak, csak tátottuk a szánkat. :)

No, ha az ember megvan a virággyűjtéssel, akkor otthon egy nagy fazékban 4 kiló cukrot 4 liter vízzel és 10 deka borkősavval (gyógyszertárban lehet venni) sziruppá főz és megvárja, míg langyosra hűl. Míg hűl, le kell öblíteni picit a virágokat, csak annyira, hogy ne maradjanak benne bogarak. A langyos szirupba mehetnek a virágok, két citrom felkarikázva és még ét citrom leve. Aztán egy hétig minden nap megkeverni, ha épp arra jár valaki.
Egy hét elteltével lehet leszűrni és tiszta üvegekbe tölteni. Két évig biztosan eláll, nekünk ennyi mennyiségből egy év után egy-két üveg szokott maradni, de van, mikor egy nyáron mind elfogy.

MöCi képei a gyűjtésről. Az ő feladata a kísérgetés volt. Aztán az evés. És majd az ivás. :)
Valamint a kullancstalanítás. Sajnos, nagyon sok idén a kullancs, egyikőnk sem úszta meg ezt a kirándulást sem. De ráadásul a kertünk is tele van olyan nagyon apró fajta kullanccsal - így még egy eperszedés is rizikós. Nem tudja valaki, hogyan lehet elűzni a kertből a kullancsokat??? Tényleg rengeteg van, egy fél óra a kertben és legalább három mászik a lábamon. :S