csütörtök, május 03, 2007

Csokis-csilis keksz és almáspite - megint koncertre :)

.
Holnap Villányba megyünk Pétráával, Borzsongásra. Mert megígértük múlt pénteken, és már csak azért is be kell tartanunk az ígéretünket, mert ugye ellógtunk a koncert utáni buliról. Becsületbeli ügy lett. :) Ha a Mystery Ganges srácok megismernek minket, akkor sok-sok süti lesz a jutalmuk.
Akkor leszek nagyon-nagyon mérges, ha annyira esni fog az eső, hogy elmossa a koncertet. Mert az eső az kell, pl. ha nem esik, nem lesz eprünk, hiába a sok virág, mert ugye locsolni sokba kerül. Az nem zavar, ha megázok - bár a múlt pénteki buli után nagyon megfáztam, és most jön ki igazán, épp azért, mert ugye meglógtunk, és Pétráá nem táncolt, de én csurom víz voltam, és úgy caplattunk haza a koliba éjfélkor. Kellett ez nekünk?! Mondjuk, inkább, mint a zenekar öltözőjébe menni, ahol ki tudja, mi történik a fiatal lányokkal... (Jajj, nehogy valaki komolyan vegye! :)))) ) Szóval, ha elmaradna a koncert, hát az hatalmas bosszúság.
Úgy lesz ugyanis, hogy holnap reggel én innen elindulok le Pécsre, ott csatlakozik Pétráá, felülünk a deles vonatra, és irány Villány. Úgysem voltam még ott soha. És Pétráá ismer valami jó borospincét, de ha nem ismerne, akkor is találnánk, ha jól sejtem. Csak-csak. Este meg ugye koncert, aztán buli. De aludni nem alszunk, mert pénzünk nincs szállásra. Ugyanis épp most kell az üdülési csekkeket hosszabíttatni, és épp be vannak adva. Mert persze évek óta csak gyűjtjük, soha nem használtuk még, csak ráfizetünk mindig. Erre most, mikor használni tudnám... No, mindegy, a lényeg, hogy 4-kor indul Pécsre az első vonat, addig nem alszunk. Aztán onnan Pétráá haza Kalocsára, és meg vissza Földvárra. Szóval ha elmarad a koncert, az szívás lenne.
Arról nem is beszélve, hogy táncolni akaroooook!!! Mondjuk, ha belegondolok, hogy motorostalálkozó lesz, lehet, hogy elkezdek félni a sok nagydarab pacáktól így előre... Majd meglátjuk.
Jajj, izgulok-izgulok, nagyon jó lesz, remélem! :)))

Most jön a lényeg, a sütik - elvégre gasztroblog, bár kezdek átmenni köldöknézős énblogba, de kitartás, lecseng az MG-s korszakom, és megint visszatérek régi unalmas önmagamhoz. Úgysem volt kamaszkorom, jobb későn, mint soha, na! Erikson óta tudjuk, hogy semmit nem spórolhat meg az ember, kell a vad korszak is. Ha most, hát most. :)
Mint mindig, most is sokat gondolkoztam, milyen sütit vigyek. Az egyik még hétvégén biztos lett, mert még van egy csomó lefagyasztott almáspite töltelék. Öcsém pedig már nagyon unja az almáspitét, olyankor nem lehet csinálni, ha ő itthon van - azaz hétvégén. A fagyasztó meg tele, úgyhogy egy süti megvan.
A másik meg Pétráá kívánsága alapján alakult, aki kávéhoz majszolható száraz sütit kért. Már régóta szemeztem csilii&csoki csípős csokis sütijével. Gondoltam, ez aztán tökéletes süti egy rockabilly bandának! Csípős süti! :)))
Pétráá plusz kíváncsága volt, hogy nem szeretne hízni a sok sütitől. A múltkor a nagynénémnek sütött süti miatt vettem édesítőszert, úgyhogy ezek most azzal készültek. No, nem mintha hinnék abban, hogy ettől kevésbé hízlal, mert nem sokkal. Csak a tudat... :)))

A csilis-csokis keksz elkészítése:
Másfél bögre (kb ennyi 200 g, csak nem szoktam mérni) lisztet beleszitáltam egy tálba, hozzáöntöttem egy kiskanálnyi sütőport, a kis kockákra vágott étcsokit (Tibi csoki, olyat találtam, amiben kakóbab darabkák vannak, finom ropogós maradt a kész sütiben is), és beledaráltam kb két marék diót is. Egy kisebb tálba beletettem másfél csomag vajat, egy tojást és egy kevés tejet (kettő tojás kellett volna bele, de össz-vissz három volt itthon, és a másik sütihez is kettő kellett, gondoltam, inkább ebből spórolok, talán kevésbé elrontható - szerencsére nem is lett rossz), egy vaníliás cukrot, kb háromnegyed bögre édesítőszert (az eredeti recept sokkal több cukrot írt, de én nem szeretem, ha annyira édes a süti). Ezeket jó habosra kevertem. Ami még trükk, hogy ehhez még hozzádaráltam 6 kocka étcsokit, mert ugye az eredeti recept barnacukrot írt, és így anélkül is barna lett a tészta. :) Aztán szintén ehhez a vajas keverékhez hozzáadtam egy kiskanálnyi csiliport, aztán kóstolás után úgy gondoltam, mehet még bele egy pici szárított csilipaprika is, nagyon apróra vágva. Így már elégedett voltam a csípősséggel. Aztán a két tál tartalmát alaposan összekavartam, és két kiskanállal kupacokat raktam belőle egy kivajazott-kilisztezett tepsire, és 3-ason kb 10 perc alatt megsült. Két tepsinyi lett - 50 db. Nekem dundibbak maradtak, mint Csiliiéi, de hát kicsit változtattam ugye a recepten. Mindenesetre finom, bár legközelebb a Csilii által írt két szárított csilipaprikától sem fogok félni, elfért volna benne a másik is.

Az almáspitéről most csak fotó, mert a múltkor már megcsináltam. Csak valahogy nem lehet szépen fotózni. Túl leveles lesz nekem mindig a tészta - mondjuk az a lényeg, és ettől igazán finom és más, mint a többi almáspite, csak hát nem lehet szépen vágni. És a szállítás is meg fogja viselni, de még soha senki nem panaszkodott, hogy milyen ronda. Talán észre sem szokták venni, olyan gyorsan elfogy. :))) Azért ez a kép talán kicsivel jobb, mint a múltkori...


6 megjegyzés:

Rita írta...

Istenien néz ki ez az almáspite, gratulálok hozzá!!
A Mystery Gang koncert miatt annyira irigyellek, hogy el sem tudom mondani! Drukkolok, hogy ne essen az eső :)

ildinko írta...

Köszönöm!
Most úgy néz ki, nem fog esni, csak hát estig még... De nagyon reménykedünk. :))

ildinko írta...

Zuhogott és végül elállt. Volt koncert. Jó volt. Nagyon. Bár a srácok nem kaptak sütit, mert nem jöttek oda, mi meg interjútlanul nem vagyunk olyan bátrak. De a süti elfogyott, nagy erős motoros pasasoknak igencsak ízlett. :)))
Nem aludtam. Na jó, hazafelé a buszon. Kééész... semmi hangom... :)))) Most pihi, meg képek szerkesztése, van bőven. :)))

Rita írta...

De jó :) Nagyon örülök, hogy jó volt :) A fiúk meg nem tudták, hogy mit hagynak ki ezekkel a sütikkel :)

Névtelen írta...

Mennyi alma kell egy adag pitéhez? Alika

ildinko írta...

Szia Alika!

Ez egy nagyon nehéz kérdés, mert sosem szoktam megmérni, megszámolni - minden alma más, attól függ, milyen leves. Kb fél kiló lehet szerintem, 6-7 db, vagy kicsit több. Az eredeti recept nyersen írja, és azt, hogy vékonyra szeletelt alma. Igazából attól függ szerintem, milyen vastag almatölteléket szeretnél. Ha sok az alma, mindenképp kell az alsó tésztára és az alma tetejére diót darálni, hogy felszívja az alma levét, különben eláztatná a tésztát - de csak ha nagyon leves az alma. Mondjuk mi különben is szoktunk, mert finom. :)