csütörtök, május 29, 2008

Rózsaszörp

.
Anánál olvastam tavaly a rózsaszörpről és azóta álmodoztam róla. No meg győzködtem magam, hogy a mi futórózsáinkból is jó lesz. Hiszen az illata számít, az meg hatalmas és finom - csaknem lesz belőle rossz a szörp. Persze túl bátor nem voltam, csak fél adagot mertem készíteni - de így utólag tudom, csinálhattam volna egészet is, mert jó lett. Bár legközelebb több citromhéjat teszek hozzá.

Fél adaghoz 15 deka szirmot gyűjtöttem. Vegyesen pirosat és rózsaszínt, mert a rózsaszínnek volt jobb illata, de ugye a pirosnak meg a színe kell. Tényleg nagyon sok 15 deka szirom!
Egy liter vízzel feltettem főni a megmosott szirmokat és lassú tűzön kifehéredésig főztem. Utána átszűrtem. Pont négy bögrényi lett (azaz egy liter :) ), úgyhogy két bögre cukrot adtam hozzá Ana utasításainak megfelelően és egy fél citrom vékonyan levágott héját. Így főztem, míg elolvadt a cukor, majd kivettem a citromhéjakat és szaliciles vízzel kiöblített üvegekbe töltöttem. Három ilyen theodorás üvegnyi lett, meg még kb egy deci.
Utána száraz dunsztba tettem és megvártam, míg kihűlt.
MöCikém szerint virágoskert íze van. :)


1 megjegyzés:

Nikike írta...

Szia!

Köszönöm ezt a receptet.Kipróbáltam ma.Le is forráztam vele a kezem.remélem jó íze lesz majd...