vasárnap, május 18, 2008

Tavaszi májgombóc leves

.
Csak úgy összedobtam, mert levest volt kedvem enni. De MöCi a levesre mindig fujjol, mert mindent utál, ami magyaros. És különben is levesellenes. Én viszont nagyon megkívántam, mert nálunk otthon mindig van, és anyukám levesei fantasztikusak.
Hogy MöCikém is elégedett legyen, mindenképp valami tartalmas leves kellett. Ezért úgy gondoltam, csinálok májgombócot bele - nem mintha tudtam volna, hogy kell májgombócot csinálni. Viszont bátor voltam, és sikerült. Még finom is lett, megkapta az "ilyet máskor is csinálhatsz" értékelést! :))) Leveseknél ez még ritkább, mint egyébként.

Egy sima zöldség levesben vannak a májgombócok. Ehhez pucoltam és daraboltam egy nagy répát, egy 2/3 karalábét, egy kis negyed zellert, nagyon friss, vékonyka petrezselyemgyökeret, és pár szál zöldspárgát. Kevés vajon kicsit megfuttattam, majd felöntöttem vízzel. Belement még a petrezselymek zöldje is csokorba kötve. Só, frissen őrölt bors, három gerezd fokhagyma.
Míg főtt, megcsináltam a gondolomforma májgombócokat (remélem, az igazi májgombóc is valami hasonló). Pulykamájat kapartam szét késsel, tettem hozzá egy tojást, reszeltem bele fokhagymát és egy kevés zellert (elfelejtettem hagymát venni, helyette ment a zeller, mert azért valami csak kell...), és tettem hozzá zsemlemorzsát. Sót, borsot is persze. Jól összekevertem. Vizes kézzel gombócokat formáztam belőle és ment a megfőtt zöldségekhez.
Megjegyzés: a spárgát elég lett volna kicsit később hozzáadni, mondjuk a gombócokkal együtt, mert gyorsabban megfőtt, mint a többi zöldség. Mondjuk a spárgafejeket így is akkor adtam hozzá, de a száruknak is elég lett volna kicsivel kevesebb főzés.
Tényleg meglepődtem, hogy ebből egy finom, könnyű, de mégis tartalmasabb tavaszi leves lett. :) Csak örököltem valamit anyától...

Nincsenek megjegyzések: