péntek, október 13, 2006

Gesztenye

Ez nem is recept, de úgy gondoltam, mégis beírom ide. Egyrészt mert tudom, hogy többen is szeretnének sültgesztenyét enni, legalább képet lássanak. Másrészt mert tudom, hogy vannak, akik nem tudják, hogyan lehet jó gesztenyét sütni.
Persze, nem mondom, hogy ez most jó lett, de ez gesztenyefüggő is. Van, amelyikről könnyen lejön a héja, erről pl. nem könnyen jött.
A szerintünk jó módszer (persze ahány ház, annyi szokás):
A gesztenyékre X bevágást kell vágni - jó éles kés kéne, ami itthon nincs, így ez elég nagy munka. Egy ezer éves tepsiben szoktuk sütni, sütés előtt egy kis vizet öntünk a gesztik alá, hogy ne száradjanak ki nagyon. Utána már csak meg kell sülniük.
No nálunk ez az, ami nem megy. Mert ahogy kb jó, rögtön rohangálunk a sütőhöz, és kiveszünk pár szemet megkóstolni. És ez megy jódarabig, míg végül nem bírjuk tovább, és kivesszük - persze még nem ropogós. Ez a képen látható állapot. Aztán ahogy esszük, rájövünk, hogy még sülnie kéne, és megy vissza a sütőbe kicsit. Közben akkor megint rohangálás. És végül még mindig sületlen, mikor mindezt megunjuk, és mindet megesszük. Persze, nem úgy kell érteni, hogy nyers, csak nem az a ropogós. Olyanra csak ritkán kerül sor - ha valamiért elegendő időre felejtjük bent a sütőben...
Nagyon szeretjük, jó kis őszi esti nasi - a sütőtök mellett, de az majd később.

3 megjegyzés:

Péétrá írta...

Gesztenyés almatorta
Hozzávalók:
1 db kör alakú piskótalap, 2 evőkanál baracklekvár, 1 csomag gesztenyemassza, 1 kg alma, 1 citrom leve, 10 dkg cukor, szegfűszeg, fahéj. A krémhez: 2 dl tej, 2 tojássárgája, 1 csomag vaníliás pudingpor, 5 dkg cukor, 3 dl tejszín, 1 teáskanál zselatin.
Elkészítés:
Az almát apró darabokra vágjuk, és a citromlével, cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel ízesített vízben puhára főzzük, majd leszűrve kihűtjük. A pudingport a tojássárgájával, a cukorral, a tejjel összekeverjük, és sűrűre főzzük. A piskótalapot lekvárral vékonyan megkenjük, és egy tortaformába helyezzük. Ráreszeljük a gesztenyemasszát és rárakjuk az almadarabokat. A kihűlt krémhez hozzáadjuk a felvert tejszínhabot, a megolvasztott zselatint és ráöntjük a torta tetejére. Amíg a krém megdermed, hűtőbe tesszük.

Péétrá írta...

meg még ez is:
http://www.webcuki.hu/edesseg.php

hogy tudj többet is...fényképezni....:D
smaccantás! és köszönöm a megynugtatást!

ildinko írta...

Hűűű, mennyi recept! Köszönöm szépen!