kedd, október 31, 2006

Hagymaleves

Sok recept alapján raktam össze ezt a levest, és azt kell írjam, hogy ütős lett... Amúgy a mindmegette össze hagymaleves receptjét átfutottam, no meg szindbádékat. Ez lett a vége:

Három hagymát megpucoltam, félbevágtam szeleteltem, olivaolajon megpirítottam. Közben adtam hozzá egy kanál cukrot, ettől szép piros lett, és meg is sóztam. Mikor megpuhult, felöntöttem négy pohár vízzel, beletettem egy leveskockát, egy csokor zöldfűszert (borsikafű, kakukkfű, két levél - még Firenzében szedett :) - babérlevél), reszelt szerecsendiót, frissen őrölt borsot és főztem. Mikor forrt, kivettem kicsit a levéből, hozzákevertem két-három kanál keményítőt, és visszaöntve besűrítettem vele. Közben kenyeret pirítottam, majd megdörzsöltem fokhagymával. No, ettől lett igazán ütős, férfias, csípős a leves, a fokhagymától :D. Ugyanis ezt a kenyeret vágtam kockákra, tálaláskor a leves tetejére szórtam, rá reszeltem a sajtot. De még a kenyérkockák előtt szórtam a levesre apróra vágott metélőhagymát és egy kis petrezselymet is.
Jó laktató lett! :)))

4 megjegyzés:

Péétrá írta...

úúúú...ildinkóm....ez naggyon de naggyon jól hangzik....úúú....:D bizti finom, ismerlek..és milyen jó, hogy nem bírok enni...:D
jajj, a szerelem...jajajj...mondnaom sem kell, majdnem lekéstem a buszt...:D

ildinko írta...

:) Örülök, hogy tetszik. Legalább a szemeddel egyél, ha már a gyomrod össze is szorult az érzéstől! :)
Emlékszel, EB-Csehország után én is hogy le voltam fogyva. De jó is volt...
Nemsokára kész a muffin is, már sül. :)

Névtelen írta...

Hmmm...kedvenceim a hagymalevesek.
De mi az a keményítő?
Lehet ilyet kapni?

ildinko írta...

Szia Ifi!
De örülök, hogy írtál!
Keményítőt bármelyik boltban lehet kapni étkezési keményítő néven (nálunk most épp Dr Oetker van). Kukoricakeményítőt tartalmaz egyébként, ami egy természetes anyag. Liszt helyett lehet használni akár süteményekbe is (csak nem az egész lisztmennyiség helyettesítésére, hanem a doboza szerint 1/3 rész liszt helyett, és könnyebb lesz a tészta).
A levesek besűrítéséhez meg azért jobb, mert áttetsző marad a leves, nem olyan zavaros, mint ha liszttel sűrítenéd. De ha nincs otthon keményítő, nyugodtan használhatsz helyette lisztet, de akár anélkül is jó, én eddig nem tettem szerintem semelyiket sem a hagymalevesbe, csak most olvastam, hogy szoktak... :)
Amiért még érdekes és jó, hogy megkérdezted, mert én most ebbe kicsit sokat tettem, és mikor kihűlt, majdhogynem hagymakocsonya lett a levesem. :)